Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Decija strana

  • Decija2

  
UČENICI ŠKOLE “ŽARKO ZRENJANIN” IZ NOVOG SADA POSETILI FABRIKU U MLADENOVU
fotoPreduzeće Greentech je u okviru edukativne kampanje “Planeti pomaži u reciklaži” organizovalo mini ekskurziju za učenike II/5 osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada koji su tom prilikom posetili fabriku u Mladenovu, prirodno dobro “Karađorđevo” i ergelu konja u sklopu istoimene vojne ustanove.
Još tokom puta ka Mladenovu, deca iz Novog Sada su imala priliku da čuju kratko predavanje o reciklaži i njenom značaju u zaštiti životne sredine. U fabrici Greentecha u Mladenovu videli su kako izgleda postrojenje za reciklažu PET boca, a posebno ih je oduševio PET fleks  (PET fleks iliti PET ljuspice su poluproizvod reciklaže od kog se zatim izrađuju finalni proizvodi poput PET vlakna, PET trake za pakovanje ili R-PET regranulata za izradu novi boca). Bilo je zanimljivo proći i kroz lager PET otpada koji u balama čeka na reciklažu, koji je osnovcima ličio na veliki šareni lavirint.
Viljuškari koji nose bale otpada, utovar kamiona, veliki bučni mlin u kom se melje plastika – sve je ovo bilo za decu iz Novog Sada novo, živopisno iskustvo.

Da bi ova edukativna ekskurzija dobila i drugu stranu priče trebalo je deci pokazati šta je ono što štitimo reciklažom otpada, te je poseta zaštićenom prirodnom dobru “Karađorđevo” imala za cilj da ih podesti koliko je važno da sačuvamo čistom i zdravom prirodu koje smo i sami deo. Posebna atrakcija je bila poseta čuvenoj ergeli i vožnja fijakerom. Puni utisaka đaci iz škole “Žarko Zrenjanin” vratili su se kući obećavši da će ubuduće jako paziti da ne prljaju sredinu u kojoj žive i da će uvek, kad za to imaju mogućnosti, svoj otpad slati na reciklažu.