Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
ODRŽAN PRVI EKO SAJAM U LEDINCIMA U OKVIRU PROJEKTA "OTPAD NIJE SMEĆE!"
subota, 27 decembar 2014 23:21
Projekat "Otpad nije smeće!" se bavi zaštitom zemljišta i voda u Ledincima i Starim Ledincima kroz sakupljanje reciklažnog otpada i iskorištenje organskog otpada u procesu kompostiranja, edukovanjem dece predškolskog uzrasta i stanovnika ta dva naselja.
U predškolskoj ustanovi, uz učešće dece oba naselja, je održana edukacija o značaju i načinu odvajanja otpada i njegovoj reciklaži, kao i ponovnoj upotrebi, kao i radionice izrade novogodišnjih ukrasa od reciklažnog otpada, za koje su deca donosila od kuće otpad kao materijal za rad.
Takođe, u okviru projekta, 22. novembra u prostoru udruženja u Starim Ledincima je organizovana prezentacija kompostiranja i obuka o razdvajanju otpada za reciklažu za sva zainteresovana domaćinstva.
Po završetku radionica, 20. decembra, organizovan je Prvi Eko sajam u Domu kulture u Ledincima, gde su se predstavili proizvođači organskih proizvoda, proizvođači meda, udruženja i pojedinci iz okoline. Tokom trajanja Eko sajma, održana je prezentacija "Organsko baštovanstvo" sa posebnim osvrtom na upotrebu organskog đubriva u procesu proizvodnje. Predavač je bila Snežana Ognjenović, promoter organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva, predstavnik udruženja "Organska bašta" iz Beograda.
 Na Eko sajmu su i deca iz ledinačkih vrtića svoje radove, nastale tokom reciklažnih radionica, nudila na prodaju, a od prikupljenog novca će se, u dogovoru sa vaspitačicama, nabaviti neophodna sredstva i materijali za rad u oba vrtića.
Na štandu firme "Greentech" zainteresovani posetioci su mogli da čuju više o reciklaži pet flaša, a deca da učestvuju u igri razdvajanja reciklažnog otpada po različitim kategorijama.
I samo udruženje "Aktivna Fruška" je predstavilo i promovisalo svoj projekat "Otpad nije smeće!" i prikupljalo prijave zainteresovanih domaćinstava za udruženo kompostiranje i sakupljanje reciklažnog otpada.
Projekat je podržan od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Sprovodi se u saradnji sa MZ Ledinci, PU "Radosno detinjstvo" iz Novog Sada i firmom "Greentech" iz Novog Sada, a uz pomoć sponzora "BB Minaqua" iz Novog Sada, Pekara "Danica Co" iz Rakovca, Rasadnik "Gaj" iz Ledinaca, SZTUR "Gea" iz Sremskih Karlovaca, Auto servis "As" iz Ledinaca, kao i volontera.