Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
Bojan Pajtić primio investitore iz Rumunije
nedelja, 24 april 2011 20:53

  Delegacija  "Green grupe" - grupacije kompanija iz Rumunije koje se u zemljama jugoistočne Evrope uspešno bave reciklažom različitih vrsta otpada, u današnjem susretu sa predsednikom Vlade Vojvodine dr Bojanom Pajtićem, izrazila je spremnost da uloži oko 5 miliona evra u izgradnju nove fabrike za reciklažu električnog i elektronskog otpada u Vojvodini. Pored toga, zainteresovana je da investira u unapređenje kapaciteta njihove fabrike za reciklažu plastike "Greentech" u Mladenovu kod Bačke Palanke, koja je od 2005. godine kada je osnovana, reciklirala više od 220 miliona PET boca.

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić izrazio je zadovoljstvo što  je prva, tako značajna investicija "Green grupe" bila fabrika izgrađena upravo u Vojvodini, na teritoriji opštine Bačka Palanka i što ova internacionalna  grupacija želi ponovo da investira u Vojvodini i proširi  svoju delatnost.

-  Planovi "Green grupe" veoma su značajni za nas. Pored toga što je u fabrici za recikliranje PET - boca obezbeđen posao za stanovnike opštine Bačka Palanka, važno je i to što do sada, u našem regionu, nismo imali takvu vrstu proizvodnje, koja pruža mogućnosti za zaštitu naše životne sredine i podiže svest ljudi da se i najrazličitije vrste otpada mogu koristiti za dalju proizvodnju, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i dodao da će Vlada Vojvodine, preko Fonda za podršku investicija -VIP fonda, pružiti logističku podršku da se planirane investicije "Green grupe" uspešno realizuju.

U delegaciji "Green grupe"  bili su direktori Klement Hung (CEO, "Romkarbon"), Kristi Dobrota ("Greenfiber"), Marius Kostake ("Greenweee") i Mihail Mateski ("Greentech"). Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Rumunije u našoj zemlji nj.e. Jon Makovej i direktor vojvođanskog VIP Fonda Branislav Bugarski.

 "Green grupa"  zainteresovana je da  uloži sredstva  u izgradnju nove fabrike u kojoj će se, prema najsavremenijoj tehnologiji, reciklirati električni i elektronski otpad i koja će, prema rečima  Kristija Dobrote, biti regionalni centar u ovoj oblasti, koja bi zaposlila 100 do 150 ljudi.  Koristeći iskustva kompanija koje uspešno posluju u okviru "Green grupe" u Rumuniji, Ukrajini, Makedoniji i Grčkoj, u novoj fabrici bi se koristila savremena tehnologija obrade otpada koja bi primenila integrisan pristup u rešavanju svih otpadnih materijala, odnosno u kojoj bi bio obezbeđen kompletan tretman prerade po postojećim evropskim standardima. Time će se doprineti postizanju EU ciljeva  u oblasti reciklaže otpada, ispunjavanju EU standarda, ali i stvaranju mreže sakupljača električnog i elektronskog otpada.

 Inače, "Greentech" koristi otpadne PET boce kao sirovinu prerađujući ih u fabrici u Mladenovu  kod Bačke Palanke i dalje upotrebljava za proizvodnju poliester vlakana. Time se na nivou grupacije "Greentech" zatvara ceo ciklus - otkup, reciklaža i finalizacija PET-a. Kapacitet fabrike u Mladenovu je 600 tona mesečno. Prosečna popunjenost kapaciteta je oko 50%,  tako da je "Greentech" otvoren za saradnju sa novim dobavljačima sa teritorije cele Srbije. Preduzeće u Mladenovu zapošljava 38 radnika i sarađuje sa komunalnim preduzećima i sakupljačima otpada iz Novog Sada, Beograda, Niša i drugih gradova.

www.vojvodina.gov.rs