Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
ZELENA SRBIJA – Reciklažna industrija, šansa za budućnost
nedelja, 24 april 2011 20:50

U  zelenoj ekonomiji će biti otvoreno 10.000 novih radnih mesta do kraja mandata ove vlade, a već je zaposleno 5.000 ljudi, rekao je Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje na drugoj godišnjoj konferenciji “Zelena Srbija - reciklažna industrija, šansa za budućnost” u organizaciji Business info group.


Zelena Srbija

Dulić je ocenio da je u Srbiji velika stopa nezaposlenosti i da bi bolja organizacija u zaštiti životne sredine doprinela otvaranju velikog broja radnih mesta.

Samo polovina Srbije je, prema njegovim rečima, pokrivena organizovanim nošenjem smeća.

"Dobro je što su svim operaterima, koji su dobili licence od države i koji otkupljuju, transportuju i prerađuju elektronski otpad, gume i akumulatore, isplaćene subvencije", naveo je Dulić i dodao da su te subvencije pomogle da se investira u reciklažnu industriju.


Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer podsetio je da u EU oblast reciklažne industrije zapošljava oko 500.000 ljudi. On je naveo podatak da svaki građanin Evrope godišnje proizvede oko pola tone smeća, a ukupno EU proizvede tri milijarde tona smeća godišnje. Prema njegovim rečima, zaštita životne sredine je strategija Evropske unije i zato je ona svetski lider u primeni ekoloških tehnologija.

Zelena ekonomija šansa za srpsku ekonomiju

Učesnici konferencije iz reciklažne industrije istakli su probleme koje imaju pre svega u sakupljanju otpada. Tako se prošle godine sakupilo tek oko 3.000 tona od ukupno 80.000 tona elektronskog i električnog otpada, a recikleri PET ambalaže jedva su uspeli da ispune kvotu da recikliraju pet odsto ambalaže. Probleme sa prikupljanjem otpada imaju i recikleri ulja i opasnih otpada. Oni svi preporučuju nadležnima da subvencioniše i sakupljače, a ne samo reciklažnu industriju.

Takođe, iskustva u tretmanu otpada predstavili su i predstavnici iz Slovačke, Slovenije i Rumunije, najavljujući nove investicije u ovu industriju u Srbiji.

PREUZMITE PDF BIZNIS INFO GRUPE - ZELENA SRBIJA PDF