Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Decija strana

  • Decija2

  
Šta je reciklaža?
FotoŠta je reciklaža?
Reciklaža nije gnjavaža, nije blamaža, ni sabotaža,
reciklaža je kad se preradi upotrebljena ambalaža,
pa dobije produžetak radnoga staža.

FotoReciklaža je kad, umesto da baciš flašu od vode ili soka na travnjak ili u običnu kantu, tu flašu baciš u specijalni žuti kontejner na kom piše PET, pa onda neke čike tu flašu odnesu u fabriku za reciklažu i od nje naprave neki sasvim nov proizvod. Taj proizvod može biti nova plastična flaša ili PET vlakno sa kojim se pune plišane igračke ili nameštaj ili PET traka sa kojom se vezuju veliki teški paketi.
Reciklaža je kad limenku od Coca Cole baciš u specijalni kontejner za limenke, pa se ona u topionici istopi i od tog aluminijuma se proizvede potpuno nova limenka coca cole. Reciklaža je i kada svoje stare sveske odvojiš u kontejner za papir da se od njih naprave novine koje onda čita tvoj tata.

Reciklaža je i kad isečeš na pola plastičnu flašu od vode, pa je onda oblepiš omiljenim sličicama iz novina, obojiš i u njoj držiš olovke i bojice na svom stolu, pa te mama hvali kako si uredan (uredna). Ili kad na kartonsku kutiju zalepiš ukrasni papir u koji su bili upokovani tvoji rođendanski pokloni pa u njoj držiš igračke.
Dakle, reciklaža je kad od starog pravimo novo, kad od otpada pravimo nove korisne proizvode.
Reciklaža je dobra jer se njom smanjuje zagađenje planete, štedi se energija i prirodna bogatstva.
Foto

Odvajanje ili selekcija otpada je prvi korak u reciklaži i u tome može da pomogne svako od nas. Potraži specijalne kontejnere za reciklažu u svojoj blizini i onda ih redovno puni odgovarajućim otpadom za reciklažu. Ako takvih kontejnera nema, pomoćiće da plastične flaše, ili aluminijumske limenke ili stari papir spakuješ posebno u jednu kesu pre nego kućni otpad baciš u smeće. Tako će ih lakše radnici videti na deponiji i odvojiti za reciklažu, a one će se manje uprljati.